Ik straal altijd als ik over mijn werk praat
Al 18 jaar werkte Judith de Ridder in de retail. Maar sieraden verkopen was niet haar droombaan. Ze besloot het roer om te gooien. “Ik heb altijd geroepen dat ik de zorg in wilde. Werken bij Abrona leek me wel wat!” Ze stuurde een open sollicitatie en werd in juli 2019 aangenomen als praktijkbegeleidster. Nu houdt ze samen met cliënten de 24 kamers van hotel Abrona schoon en verzorgt om het weekend het ontbijt. “Dit is totaal anders dan werken in een ‘normaal’ hotel, dat lijkt me zo saai.”
Start van de werkdag
Judith straalt als ze over haar werk vertelt. “Om 8.45 uur start de dag. Als ik aankom bij hotel Abrona, staan de cliënten al op me te wachten. Daar word ik echt blij van. Dan is het ‘Judith, Judith!’. Van de één krijg ik een knuffel, van de ander een high five. We nemen vervolgens met z’n allen plaats aan de stamtafel. We kijken hoeveel kamers we hebben en verdelen de taken.”
Spik en span
Meestal maken Judith en de cliënten in tweetallen de kamers schoon. “Ik check tussendoor hoe het gaat en help als iets niet lukt. Soms vraag ik: Hoe zou jij dit oplossen? Dan krijg ik vaak hele mooie antwoorden.” Sommige cliënten werken al heel lang in hotel Abrona. Daar kan Judith nog iets van leren. “Ze zijn niet bang om mij op mijn fouten te wijzen. ‘Het matras mag je niet zien, Judith,’ of ‘Dat doekje mag je daar niet voor gebruiken.’ Ze zien alles en zijn heel precies. De kamers zijn dan ook altijd spik en span.”
Verliefd
Het is best hard werken als alle kamers bezet zijn. Gelukkig wordt er ook veel gelachen. “Ik bouw echt een band met de cliënten op. Ze vertellen me alles. Over thuis, hun huisdieren en wat ze in het weekend gedaan hebben. Ik voel me vereerd dat ze mij in vertrouwen nemen. Laatst vroeg een cliënt me mee naar buiten, daar vertelde hij over zijn verkering. Als ik op de bedden gevouwen hartjes van de handdoeken vindt, dan weet ik al dat er iemand verliefd is.”
Dankbaar
Om 14.45 uur sluit Judith met de cliënten gezamenlijk de dag af. “Ze vragen me weleens ‘Je gaat toch niet weg, hé Judith?’ Maar dat ben ik niet van plan. Het is enorm dankbaar werk. Het lijkt heel simpel om te leren stofzuigen, dweilen en bedden opmaken. Toch leren ze hier enorm veel van en zie ik ze groeien! Abrona geeft mensen met een beperking de kans om zich te ontwikkelen. Net als mij trouwens!”
Ontwikkelen
Judith heeft het enorm naar haar zin bij Abrona. “Ik doe veel meer dan alleen schoonmaken. Het begeleiden van cliënten maakt mijn werk heel bijzonder.” Natuurlijk is ze nog niet uitgeleerd. “Ik krijg hier de kans om me te ontwikkelen. Er worden veel cursussen aangeboden op ons digitale leerplein. Ik volg nu een cursus ‘werk en privé’, over hoe je deze in balans kunt houden. En in overleg is er ook van alles mogelijk.”
Afleiding
Als Judith na een dag werken thuiskomt, is er gelijk afleiding. “Ik ga er graag op uit met mijn zoontje van 11 jaar. Naar jumping square bijvoorbeeld, lekker op de trampoline springen. De salto’s laat ik liever over aan mijn zoontje.”, lacht Judith. “We kunnen ook enorm genieten van een filmpje. In de bioscoop, of samen op de bank onder een warme deken met een kop thee. Of ik ga met vriendinnen winkelen of uit eten. Ik sport ook nog 2x in de week.” Maar voor de conditie hoeft Judith dat niet te doen. “Sinds ik in hotel Abrona werk ben ik veel afgevallen. Het hotel is best groot en er zijn veel trappen. Win-win dus. Ik hou van mijn werk.”
Tekst en foto’s: Milou Oomens | Doelgroep in beeld