Ik heb er echt plezier in

Sinds een aantal maanden komt Carla wekelijks koken bij woonvoorziening De Hof. Ze geniet ervan om samen te koken en te eten met de bewoners. 

 
Carla: "Ik voel me enorm welkom. Zo word ik nu begroet met: “Hé, ben je er weer?" Als ik een grapje of een dolletje maak, dan hoor ik gelijk: “Jij hebt Rotterdamse humor!” Het koken stelt niet zo veel voor, het zijn simpele gerechten die gekookt worden en we doen het samen. Ik kom voor de gezelligheid, ik luister naar hun verhalen en ik houd ervan om grappen te maken, mensen te prikkelen en uit te dagen. Ik merk dat ze dit waarderen. Ze vinden het leuk dat ik anders ben dan begeleiders. Ze begrijpen dat en reageren hier goed op. Zo voeg ik ook echt wat toe aan hun leven. De begeleiders waarderen mij ook. Zij laten mij merken dat ze blij zijn dat ik er ben. Ik vind het dan prima dat zij dan in kantoor andere regelzaken doen. Ik red me wel.
 
Ik ken Alexandra, een van de begeleiders van De Hof, al een tijdje. We zitten samen op een boetseerclub. Omdat ik vroeger ook in de gehandicaptenzorg heb gewerkt, vond ik het altijd leuk om de verhalen van Alexandra te horen over haar werk. Een tijdje terug vertelde zij mij over het project om vrijwilligers te werven voor het samen koken en samen eten en vroeg of dat wat voor mij zou zijn. Ze heeft me overgehaald toen ze zei: “Kom gewoon een keer kijken en eet dan met ons mee.” Voor mij heeft dat gewerkt. Ik had wel al vaker allerlei oproepjes voor vrijwilligerswerk gelezen, maar daar heb ik eigenlijk nooit op gereageerd. Ik had er geen beeld bij. Een uitnodiging om gewoon een keer vrijblijvend langs te komen, spreekt mij wel aan en we hebben dan ook gelijk een datum geprikt.
 
Ik werd echt enorm hartelijk ontvangen. Het was heel prettig om te merken dat iedereen op de hoogte was van mijn komst. Ik voelde me heel erg welkom. Na die eerste ontmoeting besloot ik gelijk dat ik wekelijks kwam koken en daarnaast spreek ik ook af om af en toe met een van de bewoners samen op pad te gaan. Inmiddels ken ik de bewoners al veel beter en zie ik wanneer iemand wat gespannen is. Dan kan ik met een grapje het ijs breken. Ik heb er echt plezier in. Na jaren als beroepskracht gewerkt te hebben is het fijn om nu de rol van vrijwilliger te vervullen. Ik bepaal wanneer ik beschikbaar ben en wat ik doe. Dat is heel fijn. Ik doe het met veel plezier en geniet van de gezelligheid."