Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

Wil jij elke dag met een glimlach naar huis omdat jij onze cliënten een fijne dag hebt bezorgd? Wil jij graag meebouwen aan het zelfvertrouwen van cliënten en hen onvoorwaardelijke ondersteuning bieden? Vind jij het belangrijk dat cliënten zich thuis en veilig voelen? Dat klinkt alsof een baan als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg perfect bij jou past. Lees hieronder alles over deze functie.

Wat is een persoonlijk begeleider of persoonlijk ondersteuner?

Persoonlijk begeleider is een functie binnen de gehandicaptenzorg die verantwoordelijk is voor het begeleiden en ondersteunen van cliënten met een beperking. Dat kan op de woonvoorziening zijn, bij mensen thuis, tijdens activiteiten buitenshuis, of een combinatie daarvan. De vraag van de cliënt is het uitgangspunt van jouw begeleiding. Aan jou (samen met je collega’s natuurlijk) de taak om het leven van cliënten zo normaal en prettig mogelijk te maken. Met elkaar, voor elkaar.

In de lichte ondersteuning werk je als persoonlijk ondersteuner en in de intensieve ondersteuning werk je als persoonlijk begeleider.

Voorbeeld functieomschrijving persoonlijk begeleider

Benieuwd wat voor soort persoon je moet zijn om te kunnen werken als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg? Kijk eens of jij jezelf herkent in de volgende persoonlijk begeleider functieomschrijving:

Je hebt een groot hart voor mensen en je helpt hen graag hun best mogelijke zelf te zijn. Je bent creatief, flexibel en durft out-of-the-box te denken. Je kunt zowel in een team als zelfstandig goed werken. Je signaleert problemen en veranderingen, maar ook kansen en mogelijkheden snel en weet hierop in te spelen. Je hebt een open, positieve en actieve houding. En je hebt volop aandacht voor de cliënt en diens leefwereld.

Wat doet een persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg?

Je precieze takenpakket hangt maar net af van de functieomschrijving, het bedrijf waar je werkt en de specifieke doelgroep. Mensen met een verstandelijke beperking zijn tenslotte allemaal bijzondere mensen en vragen om een eigen aanpak. Maar over het algemeen zul je als persoonlijk begeleider taken zoals onderstaande op gaan pakken:

Voorbeelden taken persoonlijk begeleider

  • Het opstellen, uitvoeren en bewaken van het ondersteuningsplan
  • De belangen van de cliënt behartigen
  • Cliënten begeleiden, stimuleren en observeren
  • Het waarborgen van het sociale netwerk van cliënten
  • Deelnemen aan multidisciplinaire overleggen
  • Schakelen tussen cliënt, naasten, behandelaren en andere in- en externe betrokkenen

Benieuwd hoe het is om bij Abrona te werken als persoonlijk begeleider? Sjors vierde laatst zijn 12,5 jarig jubileum bij Abrona. Lees hier zijn verhaal.

Met welke opleiding word je persoonlijk begeleider GHZ?

Voor persoonlijk begeleider is er een opleiding op mbo niveau 4. Deze is op de meeste scholen in zowel BOL- als BBL-variant te volgen en duurt 3 à 4 jaar. De meeste organisaties bieden ook de mogelijkheid om intern door te groeien. Ben je al werkzaam in de zorg of heb je een diploma op bijvoorbeeld mbo niveau 3, informeer dan gerust naar de mogelijkheden bij jouw werkgever. Ben je nog niet werkzaam in de zorg? Dan is het omscholingstraject wat voor jou. Neem ook eens een kijkje bij hogescholen of ROC’s bij jou in de buurt om te zien welke opleidingen persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg zij aanbieden. Of begin bij YouChooz.nl.

Wat verdient een persoonlijk begeleider?

Het salaris van een persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg loopt erg uiteen, afhankelijk van organisatie, je takenpakket en je ervaring. Een algemene, brede indicatie voor een persoonlijk begeleider salaris is tussen de € 2.877,- en € 4.017,-  per maand. Wil je weten wat jouw salaris zou kunnen zijn in deze functie? Doe dan bijvoorbeeld de salarischeck van Loonwijzer of Intermediair.

Waar kun je werken als persoonlijk begeleider?

Zoals je ziet, is persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg een hele diverse functie. Je kunt dan ook op allerlei verschillende plekken aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld werken binnen de intramurale zorg, of juist bij mensen thuis komen. Soms is je werk toegespitst op een specifiek vraagstuk, zoals de arbeidsparticipatie van cliënten of hun dagbesteding (activiteiten).

Bij Abrona vind je dit soort functies allemaal. Omdat we veel verschillende locaties en multidisciplinaire teams hebben, zijn we altijd wel op zoek naar nieuwe enthousiaste persoonlijk begeleiders. Wil jij ook werken met bijzondere mensen? Bekijk dan hier de vacatures begeleider die wij nu hebben openstaan. 

Andere functies