Wat er ook gebeurt, we gaan altijd met cliënten verder

Ze begon ruim twaalf jaar geleden als stagiaire en is nooit meer weggegaan; Nienke Blijleven (30) heeft het naar haar zin bij Abrona. Bijna vier jaar werkt ze nu als begeleider C op de Zonnelaan 100 in Huis ter Heide. “In het begin vond ik het best pittig, ik moest wennen aan het soms heftige gedrag van cliënten. Dat was ik niet gewend en ik moest een manier vinden om daar mee om te gaan.” Inmiddels heeft ze die gevonden en is ze blij met alle kleine stappen die ze met de cliënten maakt.

“Ik vind het bijzonder als ik cliënten zie groeien, zie dat ze iets doen met tips die ik hen geef. Zoals een cliënt die opgroeide in een minder goed milieu en hard schreeuwde om mijn aandacht te trekken. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat schreeuwen averechts werkt, dat wij daardoor niet naar hem luisteren. Sindsdien vraagt hij op een normale manier om hulp.” De verborgen boodschappen die ze krijgt verrassen haar het meest. Dat kan een blik in de ogen zijn of een arm die om haar heen wordt geslagen; het zijn uitingen van cliënten die haar dag maken. Maar ook de gesprekken met collega’s doen haar goed. “Soms gebeurt er iets met een cliënt dat mij of collega’s van streek maakt. Dan is het fijn om na te kunnen praten met collega’s. Na zo’n reflectiegesprek kan ik er weer tegen.”

Winkelmaatje

Haar werk laat Nienke los wanneer ze in de auto terugrijdt naar huis. Ze woont alleen met haar kat maar als ze nog even wil napraten kan ze altijd terecht bij familie of vriendinnen. “Ik heb niet veel vrije tijd met een 32-urige werkweek, maar als ik vrij ben ga ik graag met mijn vrienden naar de bioscoop of theater. Ook besteed ik tijd aan opleidingen die ik via Abrona kan volgen.” Daarnaast is ze ‘maatje’ van een cliënte van de Zonnelaan. “Zij is dol op shoppen maar heeft niemand die haar daarbij kan helpen. Ik vind het leuk om met haar op pad te gaan. Het is mooi om te zien hoe ze geniet als we samen winkelen.”

Onvoorwaardelijke steun

Nienke gaat met plezier naar haar werk en vindt Abrona een prima werkgever. Eentje die altijd in ontwikkeling is. “Ik vind het fijn dat er wordt gewerkt met de Triple C-methode; wat er ook gebeurt, we gaan altijd met cliënten verder. Elk moment is een nieuw moment en we bieden onvoorwaardelijke steun en veiligheid. Op de afdeling waar ik werk is dat belangrijk. Ik werk met mensen die matig verstandelijk beperkt zijn. Sommige van hen zijn manisch depressief, narcistisch of hebben een hechtingsstoornis. Agressie komt voor en daarmee gaan we zo humaan mogelijk om.”

Nee is nee

Het helpt Nienke in haar werk dat ze standvastig en duidelijk is: ‘nee is nee’. Cliënten weten wat ze aan haar hebben. “Ik kan soms bot uit de hoek komen, maar ben vooral een vrolijk persoon en probeer altijd alles positief in te zien. En voor een geintje ben ik altijd te porren.” Waar ze soms moeite mee heeft, is het bewaken van haar grenzen. Ze doet het steeds minder, maar voorheen kwam het voor dat ze thuis nog even snel haar mail las en beantwoordde. “Was ik toch weer met werk bezig. Nu doe ik dat nauwelijks meer: als ik thuis ben, ben ik thuis en laat ik mijn werk in Huis ter Heide achter.”

Geïnteresseerd?

Wil jij net als Nienke mensen helpen groeien? Lees hier meer over de functie van Begeleider A, B en C. Of bekijk direct de vacatures:

Vacatures begeleider A, B en C

Meer verhalen lezen?