Ik houd alles klein en voorspelbaar, dat vinden de bewoners het prettigst

Met zijn SPW-diploma op zak werd Erik Heerkens door Randstad uitgezonden bij Abrona en ging hij als activiteitenbegeleider aan de slag. Zijn collega’s waren tevreden over deze enthousiaste uitzendkracht en vroegen hem steeds vaker. Toen er een vacature vrijkwam, raadde een collega Erik aan te solliciteren als begeleider B. “Hij vond dat echt iets voor mij,” vertelt Erik. Negen jaar later werkt hij nog steeds bij Abrona en voelt zich daar als een vis in het water.

De anderhalf jaar stage die hij liep, leerde hem dat de gehandicaptenzorg hem op het lijf was geschreven. Op zijn eerste werkplek was er regelmatig agressie op de groep. “Daarmee kon ik omgaan omdat ik kon rekenen op mijn collega’s. We groeiden naar elkaar toe, luisterden naar elkaar als er iets was voorgevallen.” Een uitdaging was de continue zoektocht naar nieuwe ingangen om cliënten te benaderen. Sinds zes jaar werkt Erik nu op het Orionplein. De cliënten zijn ouder en hebben een zware verstandelijke beperking. “Ik houd alles klein en voorspelbaar, dat vinden de bewoners het prettigst.” Dat houdt in dat de doelen die worden gesteld, ook klein zijn. Mensen worden al blij van een broodje knakworst of even echte aandacht die Erik ze graag geeft. “Ik kan goed luisteren en ben een rustig iemand. Door mijn veilige basishouding weten cliënten dat ze op me kunnen rekenen. Mijn valkuil is dat ik oprecht om de cliënten geef waardoor ik soms te weinig afstand neem.”

Naar de dierentuin

Nog steeds is Erik blij dat hij heeft gekozen voor een baan als Begeleider B in de zorg. “Het contact dat ik met mensen heb, is echt. Sommige van hen ken ik al negen jaar en ik weet precies wat ze nodig hebben of wat ik kan doen om hun dag leuker te maken. Ook dat zijn kleine dingen als het insmeren van handen bijvoorbeeld.” Er zijn dagen dat werken niet als werk aanvoelt, vertelt Erik. Zoals een middagje dierentuin of op vakantie gaan met de bewoners. Een uitdaging vindt hij dat. “Je moet de dagelijkse routine waarop ze zo gesteld zijn, anders aanbieden. Je bent in een nieuwe, tijdelijke omgeving en leert elkaar op een andere manier kennen. Dat is zo waardevol.”

Prima werkgever

Over Abrona als werkgever is Erik tevreden; er zijn voldoende doorgroeimogelijkheden, worden regelmatig cursussen gegeven en opleidingswensen die niet in het standaardpakket zitten zijn altijd bespreekbaar. “Zo kreeg ik de kans om na mijn SPW 3 de opleiding Verpleegkunde BBL te doen via Abrona. Met beide handen greep ik die kans aan en rondde de opleiding succesvol af. Ook vind ik het fijn dat er naar je wordt geluisterd als je ergens mee zit. Er staat altijd iemand voor je klaar en dat is een prettig idee.” Nadenkend over zijn eigen toekomst ziet Erik zichzelf voorlopig werken op het Orionplein. Blij is hij met de rol van stagebegeleider. “Dat vind ik ontzettend leuk om te doen en volgens collega’s kan ik dat goed.” Hij denkt dat hij daarvoor geschikt is omdat hij geduld heeft. Zich niet snel laat overdonderen. “Als er chaos is, zorg ik eerst voor rust in de tent. Radio en tv uit, zorgen dat cliënten op een plek zitten waar ze zich veilig voelen om daarna even contact met ze te maken. Helpt altijd.”

Dag overdenken

Zijn werk neemt hij nauwelijks mee naar huis. In het half uurtje van huis naar werk bereidt hij zich voor op wat komen gaat en als hij naar huis gaat overdenkt hij zijn dag. Thuis, bij zijn vriendin en jonge zoon Tobias, ontspant hij. Door films te kijken, een spelletje op de computer doen of lekker te wandelen. “Voordat Tobias werd geboren maakte ik altijd lange wandelingen met mijn vriendin en binnenkort hoop ik dat we dat met z’n drieën doen.”

Meer weten?

Lijkt een baan als Begeleider B jou ook wat? Lees hier meer over wat de functie Begeleider B inhoudt. Of bekijk hier de openstaande vacatures:

Vacatures Begeleider B

Wil je meer verhalen van onze collega's lezen? Bekijk dan ook eens onderstaande verhalen: