Ik ben in mijn element als ik kan organiseren en verbinden. Bij Abrona kan dat!

Ze werkt nog maar vier maanden bij Abrona, maar Babette van de Weerd (39) heeft nu al haar draai gevonden. Drie dagen per week biedt ze cliënten een zinvolle dagbesteding alsof ze nooit anders heeft gedaan. Ze lacht. Niet eerder werkte ze in de zorg. Ondanks een SPW MBO-diploma, de propedeuse SPH (HBO) en een afgeronde studie Leisure & Events Management, werkte ze twintig jaar lang voor Albert Heijn. Ze begon als vleeswarenmeisje en eindigde als teamleider. En nu is ze activiteitenbegeleidster. Een spannende switch die verrassend goed uitpakte.

Bij de Valkenier in Maarssen zit Babette op haar plek. Jarenlang werkt ze met plezier voor Albert Heijn maar heeft ze altijd het gevoel dat ze mensen nog meer te bieden heeft. Een workshop Persoonlijke Visie die ze via haar werkgever volgt, zorgt voor een grote ommekeer in haar werkleven. “Er werd gekeken naar je kernwaarden. Wie ben je, wat kun je, wat vind je leuk en waar ben je goed in? Ik bleef bij Albert Heijn werken, omdat dat veilig was. Ik was zeker van mijn inkomen, wist wat er van me werd verwacht en vond het griezelig om de zekerheid die ik had op te geven.” Babette komt er achter dat het helpt als je hardop zegt dat je iets anders zoekt. Ook als je niet precies weet wat dat dan is. Via haar broer komt ze in contact met Leanne, persoonlijk ondersteuner bij de Valkenier. Leanne nodigt Babette uit om een ochtend mee te lopen en heeft al snel in de gaten dat het voormalig vleeswarenmeisje veel in haar mars heeft en raadt haar aan te solliciteren.

Luisteren en invoelen

Als activiteitenbegeleidster zorgt Babette ervoor dat de cliënten lekker aan de slag kunnen. “Ik vind het heerlijk om met ze te werken, ze maken me vrolijk en laten zien dat er niet zoveel nodig is om gelukkig te zijn.” Luisteren, invoelen en kalmte zijn eigenschappen die Babette goed kan inzetten op haar werk. Net zoals de verbinding maken. “Ik ben in mijn element als ik kan organiseren en verbinden. Een zomerfeest met de buurtbewoners lijkt mij erg leuk.”

“Ik kijk altijd goed naar wat cliënten willen en kunnen.” Zo gaf een bewoner aan graag eens bij Albert Heijn te werken. Babette nam contact op met de bedrijfsleider en kreeg een brok in haar keel toen de jongen zo trots als een pauw in zijn blauwe jasje met naambadge in de winkel stond. “Met open armen werd hij ontvangen en wie weet kan hij daar in de toekomst dagbesteding doen.”

Leerplein Abrona

Over het Leerplein van Abrona is Babette zeer te spreken. “Ik heb al verschillende cursussen gevolgd over autisme, epilepsie en diabetes. De cursus Triple C wil ik ook nog graag doen. Het leuke is dat je tijdens die cursussen collega’s van andere locaties tegenkomt met wie je ervaringen kunt uitwisselen. Abrona is een soepele organisatie waar bijna alles te regelen is. Verzin het en negen van de tien keer kan het gewoon.”

Op de vraag wat Babette uit haar werk haalt, zegt ze: “Liefde geven en liefde krijgen. De drie dagen op de Valkenier voelen bijna nooit als werk.” Op de fiets van huis naar werk overdenkt ze haar dag. Babette komt thuis bij haar twee meiden van vijf en acht jaar oud en haar vriend. Als haar iets dwarszit, vertelt ze dat aan haar vriend. “Als ik het hardop zeg, dan kan ik het loslaten. Als ik dat niet doe, blijft het in mijn hoofd.” Ontspannen doet ze met vrienden.

Structuur

Babette lacht om de vraag wat er misschien nog beter kan. “Structuur in mijn dag aanbrengen. Ik pak de dag zoals het komt, maar dat is niet altijd effectief. Als ik aan het eind van de dag niet al mijn plannen heb kunnen uitvoeren, voelt dat alsof ik tekortschiet.” Vooralsnog heeft ze geen spijt van haar carrière switch. “Absoluut niet, ik denk dat Abrona nog voldoende uitdagingen biedt. Ik voel me thuis bij deze zorginstelling.”

Meer weten?

Lijkt een functie zoals die van Babette jou wel wat? Lees hier wat de functie van activiteitenbegeleider inhoudt. Of bekijk direct de openstaande vacatures:

Vacatures activiteitenbegeleider

Wil je meer verhalen van onze collega's lezen? Bekijk dan ook eens onderstaande verhalen: