Een bezig bijtje dat veel voor elkaar krijgt met een grap en een knipoog

De vrijheid die Helen Zwartenbol (51) heeft als ambulant Persoonlijk Ondersteuner zorgt ervoor dat ze nooit met tegenzin aan het werk gaat. Weer of geen weer: ze springt op haar fiets om cliënten te bezoeken. “Het is alsof ik mijn eigen winkeltje binnen Abrona heb: ik deel zelf mijn uren in. Dat betekent ook dat ik soms buiten kantooruren mijn bezoekjes plan, maar dat vind ik helemaal niet erg. Ik doe het graag.”

Zeventwintig jaar werkt ze nu bij Abrona. Na haar opleiding Z-verpleegkundige die ze in Noordwijk deed omdat ze graag dichtbij de zee wilde zijn, verhuisde ze naar Maarssen. Toen ze hoorde dat er in Maarssenbroek een dependance van Abrona werd geopend, greep ze haar kans en solliciteerde. Ze vervulde verschillende functies en de laatste vijf jaar werkt ze als Persoonlijk Begeleider. Achtentwintig uur per week is ze voor Abrona in touw. Precies goed zo, vindt ze, nu houdt ze ook tijd over voor andere leuke zaken zoals de vrijwillige brandweer.  

Mensenkennis

Inmiddels heeft Helen ervaring en mensenkennis genoeg en weet ze van elk bezoek een feestje te maken. “Het belangrijkste is afstemmen met de mensen waar ik langs ga. Even levelen, kijken in wat voor een stemming ze zijn en daarop reageren en anticiperen.” Ze heeft zo’n twaalf cliënten die ze regelmatig ziet. De een heeft borderline, de ander heeft een laag IQ en is analfabeet en een ander kan het eigenlijk zonder haar maar vindt het zo gezellig als ze langskomt. “Dat is prima, zo kan ik een oogje in het zeil houden en bijsturen als het nodig is.” Bijzonder vindt ze het om een terminale cliënt te bezoeken. “We hebben prachtige gesprekken en zoeken bijvoorbeeld uit hoe je een euthanasieverklaring moet regelen.”

Dat ze een vrolijk en optimistisch persoon is, komt haar goed van pas in haar werk. Een bezig bijtje dat veel voor elkaar krijgt met een grap en een knipoog. Haar werk neemt ze nauwelijks mee naar huis; op de fiets van cliënt naar huis ordent ze haar gedachten. Grappige voorvallen deelt ze met haar man en zonen en een geslaagde dag heeft ze als er een succesje is behaald. “Bijvoorbeeld dat het een cliënt is gelukt om zich aan de afspraken die we eerder maakten, te houden. Dan denk ik: ‘yes!”

Vertrouwen

Helen vindt het prettig dat ze bij Abrona de vrijheid krijgt. “Ik bepaal mijn eigen rooster en ben flexibel. Door het vertrouwen dat ik van het bedrijf krijg, ga ik er vol overgave voor.” Dat ze alleen werkt, ervaart ze niet als vervelend. Bovendien heeft ze elke maandag overleg met collega’s. “Dat vind ik fijn, even overleggen, ervaringen delen en dan weer lekker op pad.” Abrona is gewoon een prettige werkgever, zegt ze, eentje die vaak voorop loopt en goed zorgt voor de medewerkers. “Er zijn doorgroeimogelijkheden en er wordt altijd naar je geluisterd als je een plan hebt, een cursus wilt doen of op zoek bent naar een andere functie.” Moet je natuurlijk wel zelf het voortouw nemen en laten zien dat je wat in je mars hebt, besluit ze lachend.