Fysiotherapeut zijn bij Abrona is een creatief beroep
De vrolijke David (24) is een van de zeven fysiotherapeuten die werkt met cliënten van Abrona. Een doelgroep waar hij blij van wordt. “Tijdens de opleiding wordt nauwelijks aandacht besteed aan mensen met een beperking, terwijl het juist zo leuk is met ze samen te werken. Het is elke keer weer anders.” vindt David. Hij liep stage bij Abrona en toen hij hoorde dat er een vacature was, aarzelde hij geen moment en greep zijn kans. “Ik werk er alweer drie jaar en nog steeds met veel plezier.”
David heeft een oom en tante met een beperking en zijn ouders waren gastgezin voor een man met een lichte verstandelijk beperking. Hij is dus van huis uit al gewend om met de doelgroep van Abrona om te gaan. Die ervaring komt nu goed van pas in zijn baan als fysiotherapeut. Observeren is in dit werk heel belangrijk: kijken hoe een cliënt zich voelt en wat hij of zij aan kan. Sommige mensen kunnen nauwelijks communiceren en dan is observeren nodig om er achter te komen of iets bijvoorbeeld pijnlijk is. Maar ook als iemand binnenkomt let David op. “Soms loopt een cliënt anders dan anders of maakt hij een afwijkende beweging. Dan wil ik erachter komen wat er aan scheelt.” David behandelt cliënten na een operatie maar ook ziet hij regelmatig mensen met een aangeboren hersenletsel. Daarnaast doet hij alle reguliere behandelingen op fysiotherapeutisch gebied.
Rustig persoon
Dat David een communicatief en rustig persoon is, helpt om op een prettige en vrolijke manier met de cliënten om te gaan. “Fysiotherapeut zijn bij Abrona is een creatief beroep. Elke dag is er wel iets waarop ingespeeld moet worden, iets dat niet standaard is. Ook fysiotherapeutische handelingen moet je soms creatief aanbieden.” Bij Abrona woont een heel diverse groep mensen. David krijgt niet alleen te maken met klachten die in de reguliere praktijk langskomen, maar ook met mensen met verschillende syndromen, aangeboren- en niet aangeboren hersenletsel en comorbiditeit. Je moet dus van alle markten thuis zijn.
Multidisciplinair werken
David vindt Abrona een prima werkgever die alle gelegenheid biedt om cursussen te doen. “Recent heb ik de opleiding Kinderneurorevalidatie gevolgd. Heel nuttig, vooral omdat ik met die kennis het multidisciplinair werken kan verbeteren. Ik heb regelmatig overleg met artsen en begeleiders van patiënten, en moet dus overal iets van af weten. Dat maakt mijn werk boeiend.” Abrona geeft veel ruimte aan medewerkers om het werk naar eigen inzicht in te vullen en stimuleert persoonlijke ontwikkeling, vindt David. Twee uur per week houdt hij zich bezig met de werkgroep innovatie. “Met anderen denk ik na over het implementeren van technische hulpmiddelen. Ons doel is om mensen te stimuleren zoveel mogelijk te bewegen. Zo hebben we het fietslabyrint ingevoerd. Dat is een systeem waarmee cliënten een interactieve fietstocht kunnen maken door tijdens het trappen naar een filmpje te kijken. Dat vinden ze zo leuk, dat ze maar door willen blijven fietsen. Zelfs cliënten die we met moeite in beweging kregen,” lacht David.
Wees jezelf
De belangrijkste les die David heeft geleerd, vroeger al door zijn oom en tante, is zichzelf zijn. “Cliënten hebben het gelijk door als je niet jezelf bent. Het maakt ze niet uit hoe je eruitziet, hoe je praat of doet, als je maar geen toneel speelt.” Dat is gelijk de reden dat David zijn werk nooit mee naar huis neemt. Thuis denkt hij niet aan werk, maar voetbalt hij drie keer in de week en gaat hij graag met zijn vrienden op stap. Voorlopig ziet hij zichzelf niet weggaan bij Abrona. “Ik heb nog zoveel plezier in mijn werk en dat komt ook door het team waarin ik werk. We zijn in totaal met z’n tienen en kunnen het onderling goed vinden. We zijn allemaal anders en dat maakt het zo leuk.”
Verder lezen? Bekijk ook deze verhalen van onze collega's: