Humor helpt mij te ontspannen en dingen luchtig te houden

Persoonlijk begeleider Gerina Kamphorst (28) is betrokken en zit vol energie. Ze vertelt graag over haar werk en voelt zich als een vis in het water bij Zonnelaan 202. Gerina houdt bovendien van een grap op de werkvloer. “Humor helpt mij te ontspannen en dingen luchtig te houden. Ik neem graag mijn collega’s en cliënten mee in mijn optimistische manier van denken. Samen kunnen we het!”

Toen Gerina haar mbo-diploma haalde, was ze pas 18 jaar oud. Ze besloot om door te studeren op het hbo en haalde haar diploma als Maatschappelijk Werker. Bij haar eerste werkgever miste ze de uitdaging. De keuze voor Abrona was snel gemaakt. Na een gesprek met de recruiter, werd ze gematcht met de Zonnelaan 202. Op deze locatie wonen mensen met een verstandelijke beperking en daarbij psychiatrische problematiek zoals autisme en schizofrenie.

Luisteren en aansluiten

Gerina denkt graag na over hoe de cliënten een zo gelukkig mogelijk leven kunnen leiden. “Ik denk dat dit begint bij het luisteren naar de cliënt. Luisteren naar zijn of haar wensen en behoeften en kijken hoe je hier het beste op kunt aansluiten. ‘Samen 100%’ komt uit de Triple C methodiek waar we mee werken. Je staat naast elkaar en ondersteunt de cliënt in alle thema’s van het leven. Werken met Triple C betekent dat je grondhouding is: ‘Ik ben er onvoorwaardelijk voor jou wat jij ook laat zien in je gedrag. Je mag er zijn, want je bent een mooi mens. En ik help je als jij het zelf even niet meer weet.”

Als persoonlijk begeleider is Gerina eindverantwoordelijke voor de ondersteuningsplannen van zes cliënten. Hiervoor spreekt ze met alle betrokken partijen waaronder de diëtist, psychiater en orthopedagoog. Ook is ze veel in contact met de familie. “Ik vind het leuk om de schakel te zijn en vind het belangrijk dat iedereen zich gehoord voelt. Ik word er echt heel blij van als ik mee kan denken hoe een cliënt nog zelfstandiger kan worden. Bijvoorbeeld door de aanschaf van een handfiets voor een cliënt die zo weer met de fiets weg kan.”

Professionele ontwikkeling

Gerina houdt van hard werken en niet zomaar opgeven. “Als ik zie dat we samen stappen maken en een client zich verder ontwikkelt, geeft mij dat kracht om door te gaan.” Maar soms is ze net iets te betrokken. “Dan ga ik het gesprek hierover aan met mijn teamleider en collega’s. Ik herken het steeds beter bij mezelf en zie het als onderdeel van mijn professionele ontwikkeling.”

Gerina vindt Abrona een prettige werkgever. “Ik voel me gehoord en gezien en ben geen nummer. Er wordt echt naar mij geluisterd en ik kan meepraten over onderwerpen die in de organisatie spelen. Ook is er veel keuze aan opleidingen. Daar heb ik zeker in het begin veel aan gehad. Toen ik een keer erg vastliep met familie, kon ik hier een cursus in volgen. En ik ben inmiddels ook opgeleid tot leerlingbegeleider.”

Hoofd leegmaken

Als Gerina thuiskomt, haalt ze haar zoontje op en is ze druk met hem in de weer. Ze gaat graag iets leuks doen met vriendinnen en ontspant ook door te sporten. “Mijn hele huis schoonmaken helpt ook goed om mijn hoofd leeg te maken. Maar soms kan ik het toch niet laten om nog snel even mijn werkmail te checken” lacht Gerina.

Meer weten?

Weten wat een persoonlijk begeleider allemaal doet en wat je verdient? Lees het hier. Of bekijk direct de openstaande vacatures:

Vacatures persoonlijk begeleider

Meer verhalen van persoonlijk begeleiders lezen?