Abrona houdt jong talent goed in de gaten en begeleidt waar nodig

“Ha, Bas, wil jij je kamer even laten zien?” vraagt Rafael Velasco Lázaro (29). Natuurlijk wil Bas dat doen. Trots gaat hij op zijn bed zitten en bekijkt zijn eigen kamer op de Planetenlaan in Huis ter Heide alsof hij deze zelf ook voor het eerst ziet. “Thanks, man, we gaan weer.” Rafael loopt de gangen door, groet cliënten vriendelijk. Hij is nog steeds heel blij dat hij de switch van ICT’er naar begeleider maakte.

“Ik heb een ICT opleiding gedaan en ging na het behalen van mijn diploma vol goede moed aan het werk. Maar ik voelde mij niet helemaal op mijn plek en al snel besloot ik het roer om te gooien en de opleiding SPH te volgen.” Daar werd Rafael wel blij van en toen hij bij Abrona solliciteerde werd hij met open armen ontvangen. Sinds vorig jaar versterkt hij het team van de Planetenlaan: een locatie waar o.a. mensen met een stoornis in het autistisch spectrum wonen. Ja, hij is jong, maar hij kan de complexe doelgroep prima aan. “We werken volgens de Triple C methode, zorgen voor een overzichtelijke dagindeling en laten merken dat iedere cliënt er toe doet. De beleving, het meedoen, is heel belangrijk,” weet Rafael. “Het is best een heftige groep. Ik moest in het begin eerst mijn plaatsje veroveren en de cliënten leren kennen. De een wiebelt dwangmatig, de ander praat nauwelijks of juist heel veel en zo heeft iedereen zijn maniertjes. Inmiddels heb ik bij iedereen een ‘ingang’ gevonden waardoor ik contact maak en een band opbouw.”

Humor en begrip

Rafael wist zijn plek te vinden door vooral zichzelf te zijn. Zijn betrouwbaarheid, stressbestendigheid, geduld en positiviteit komen hem goed van pas, beaamt hij. “Cliënten weten dat ze op me kunnen bouwen. Als ik iets beloof, doe ik het ook. Soms ben ik te lief. Daar is op zich niets mis mee, maar ik moet ervoor waken dat er niet over me heen wordt gelopen.” Humor en begrip tussen hem en zijn collega’s vindt hij belangrijk. Als er een keer iets heftigs gebeurt, is het fijn om daarover na te praten.

Jonge talenten

Over Abrona als werkgever is Rafael tevreden. “Ik ben toegevoegd aan het Jong Talenten Team waarin medewerkers die net zijn afgestudeerd een tweejarig traject ingaan. Ze worden begeleid en krijgen ondersteuning als dat nodig is. Ontwikkeling is daarbij belangrijk. Wat kan ik? Wat wil ik in de toekomst? Centraal staat het welzijn van de medewerkers. Waar word ik gelukkig van? Wat heb ik nodig om mezelf te ontwikkelen? Daarin voel ik me enorm gesteund door Abrona. Abrona heeft ook een Leerplein. Daar vind je de mogelijkheid om cursussen en workshops te volgen, die aansluiten op je interesses, behoeften en werk.”

Magische morgen

Omdat Rafael zichzelf is tijdens het werk neemt hij nauwelijks losse eindjes mee naar huis. Thuis kan hij prima ontspannen en als hij een heftige dag had, overdenkt hij die fietsend van werk naar huis. In zijn vrije tijd houdt Rafael zijn conditie op peil met fitness en bezoekt hij af en toe festivals met vrienden. Hij heeft zich nu verdiept in de internationale bestseller Miracle Morning van Hal Elrod. “De schrijver legt onder meer uit waarom eerder opstaan zo goed is voor de mens. Heel interessant vind ik dat,” besluit Rafael.