Ik word heel blij als ik mensen kan helpen om het weer zelf te doen

Milly Sporkslede (50) werkte al een tijd in de ggz, toen ze eens heel iets anders wilde proberen; werken in een koffiebar. “Ik had het naar mijn zin, maar na een half jaar begon mijn ‘zorghart’ toch te kriebelen. Ik wilde weer een doel hebben.” Ze zag op internet een vacature bij Abrona, solliciteerde en werd aangenomen.

Begeleider C

Alweer twee jaar geleden startte Milly bij Abrona als begeleider C. Ze ondersteunt mensen met een lichte verstandelijke beperking die zelfstandig wonen. “Mijn werk is ontzettend leuk en veelzijdig. Ik zie ongeveer 12 cliënten per week. Ik ondersteun ze, zodat zij zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven en een netwerk om zich heen hebben.”

Boeiend werk

Om 8 uur start Milly haar werkdag. “Ik drink een kop koffie, open mijn laptop en lees de e-mails. Ik pleeg de nodige telefoontjes en ga dan op pad. Mijn thuis en auto zijn mijn kantoor,” grapt ze tussendoor. “Ik bezoek zo’n 5 cliënten per dag en ben meestal rond 17 uur weer thuis. Mijn werk is erg boeiend, geen dag is hetzelfde.”

Hulpvraag

“Elke cliënt heeft een andere hulpvraag. Ik kijk wat iemand nodig heeft om zichzelf te kunnen redden. Is dat bijvoorbeeld medische buurtzorg, hulp bij de financiën of een groter netwerk? Soms ga ik mee naar de huisarts of het ziekenhuis, zodat ik in begrijpelijke taal kan uitleggen wat de dokter zegt.” Milly merkt dat de administratie vaak veel stress bij haar cliënten geeft. “Pas als de basis op orde is, komt er ruimte voor ontspanning. Als iemand dan blij wordt van een kopje koffie drinken bij de plaatselijke koffiebar, nou, dan doen we dat!”

In hun kracht

Milly houdt van mensen. “Met mensen werken is mooi! Het maakt me heel blij als ik mensen kan helpen om het weer zelf te doen. Dat ze het gevoel krijgen dat ze het kunnen.” Na 2 jaar verbaast ze zich nog steeds over wat er soms in mensen schuilt. “De wil om te leren is groot. Mijn cliënten zetten door totdat ze iets kunnen. Daar heb ik veel bewondering voor.”

Samen met collega’s

Ondanks dat Milly veel onderweg is, ziet ze haar collega’s minstens elke twee weken. Ook met haar leidinggevende heeft ze fijn contact. “Ik zoek mijn collega’s graag op om samen te sparren over hoe we de beste zorg kunnen leveren. Er is altijd een luisterend oor, dat is prettig. Abrona is een goede werkgever voor mij. Ik voel me gehoord!”

Balans werk en privé

Milly vindt het soms wel even zoeken naar de balans tussen werk en privé. Haar leidinggevende bracht haar in contact met een coach. “Zij heeft me geleerd grenzen te stellen. Als je in de zorg werkt, moet je ook voor jezelf zorgen. Iedereen vraagt wat anders van je, dat kost veel energie. Het is fijn dat Abrona ook goed voor haar medewerkers zorgt.”

Opladen

In het weekend is het tijd om de batterij weer op te laden. “Ik heb een gezin met 2 kinderen, een hond, familie, vrienden en leuke buren om me heen. Ik ga graag naar het theater, de bioscoop of naar een feestje.” Thuis kookt Milly de meest heerlijke maaltijden, van Aziatisch tot Italiaans. “Dan zit ik aan tafel met de mensen die me lief zijn, terwijl we allerlei verhalen aan elkaar vertellen. Ik heb mijn leven echt op de rit.”

 

 

 

Tekst en foto’s: Milou Oomens | Doelgroep in beeld