Samenwerken aan een zinvolle dag

Als je het team op de Zonnelaan 202 komt versterken, probeer je ervoor te zorgen dat de cliënten een zinvolle dag hebben. Er is hiervoor in de buurt genoeg te doen. Samen met de cliënt verzin je leuke activiteiten. Denk aan een spelletjesmiddag, een sportdag of een smakelijke barbecue. Alle cliënten die op Zonnelaan 202 wonen hebben (zeer) intensieve begeleiding nodig. Bij een aantal cliënten is er daarnaast ook een zorgvraag op het gebied van verpleegkundige zorg en ADL. Het team biedt ondersteuning op maat en kijkt naar de vraag achter het gedrag. 

Rust en regelmaat

Als begeleider stimuleer je de cliënten om zoveel mogelijk zelf te doen en zul je hulp bieden wanneer iets moeilijk is. Zo dekken cliënten bijvoorbeeld zelf de tafel en helpen ze met koken of boodschappen doen. Wanneer dingen niet lukken wordt samen gekeken naar wat er wel mogelijk is. Cliënten worden geholpen met een vast dagritme omdat dit houvast geeft. Er wordt iedere dag zelf gekookt op de locatie. Cliënten kiezen mee met wat er gegeten wordt, op deze manier geven wij hen een stukje regie. De maaltijden, koffie- en fruitmomenten zijn op vaste tijden. Rust en regelmaat zijn erg belangrijk, samen zorgen ze voor een ontspannen sfeer en kunnen we een stabiele basis bieden aan de cliënten. 

Onvoorwaardelijke ondersteuning

De begeleidingsstijl is gebaseerd op de richtlijnen van de Triple-C methode. Je biedt cliënten onvoorwaardelijke ondersteuning, ook als iemand minder lekker in zijn/haar vel zit. Activiteiten zijn een middel om in contact te zijn met cliënten en om succeservaringen op te doen. Op deze manier bouw je samen met je collega’s aan het zelfvertrouwen van cliënten, wat weer bijdraagt aan hun welzijn en de kwaliteit van leven. Als begeleider ben je voorspelbaar in je handelen, zodat cliënten weten wat zij aan je hebben.

Wonen in bosrijke omgeving

Zonnelaan 202 ligt in de rustige woonwijk Sterrenberg in Huis ter Heide. Op deze locatie wonen vierentwintig cliënten met een verstandelijke beperking en bijkomende psychiatrische en eventueel somatische problematiek. Ze hebben allen een eigen woonkamer met een pantry, badkamer met douche en slaapkamer. De woningen op de begane grond aan de achterkant van het gebouw hebben toegang tot de gemeenschappelijke tuin, terwijl de bovenburen een balkonnetje hebben. De grote, omheinde achtertuin is vooral in de zomer een heerlijke plek waarin je samen met bewoners kunt vertoeven.

Wil je meer weten over Zonnelaan 202? Neem dan contact op met Gerina Kamphorst (gerina.kamphorst@abrona.nl) of Gemma van Ooij (gemma.van.ooij@abrona.nl)

Zonnelaan 202 is 1 van de 11 locaties in Huis ter Heide. Bekijk ook eens de andere locaties: