Zoveel mogelijk zelf doen

In de rustige woonwijk Sterrenberg in Huis ter Heide is de woonlocatie Planetenlaan. Daar wonen zeventwintig mensen in een appartement. Achter de Planetenlaan staat een huis waar twee cliënten wonen die goed voor zichzelf kunnen zorgen maar af en toe wat hulp van de begeleiding nodig hebben. Als je het team op de Planetenlaan komt versterken, probeer je ervoor te zorgen dat bewoners een zinvolle dag hebben gehad. Er is in de buurt genoeg te doen. Samen met de cliënt verzin je leuke activiteiten. Denk aan een spelletjesmiddag, een sportdag of een smakelijke barbecue.

Stimuleren

Als begeleider stimuleer je bewoners zoveel mogelijk zelf te doen en te helpen als iets moeilijk is. Bewoners helpen mee in huis; zo dekken ze bijvoorbeeld de tafel, helpen met koken of boodschappen doen. Ze kunnen het niet allemaal zelf en de begeleiding kijkt wat ze kunnen en of ze het willen leren. Cliënten worden geholpen met een vast dagritme omdat dat houvast geeft. ’s Morgens, overdag en ’s avonds is er begeleiding aanwezig voor vragen of hulp en ’s nachts kan er een teamlid worden gebeld als dat nodig is.

Prachtige natuur

Sterrenberg wordt omringd door prachtige natuur waar bewoners van kunnen genieten. Als ze naar buiten willen, is dat prima, ze mogen gaan en staan waar ze willen. Sommigen laten weten waar ze heengaan en hoe laat ze weer thuis zijn, anderen gaan naar buiten met begeleiding. Er wordt altijd gekeken wat een bewoner nodig heeft, hoeveel hij of zij aankan.

De Planetenlaan heeft vijf woonafdelingen; voor cliënten met een licht verstandelijke beperking en een stoornis in het autistisch spectrum. En voor bewoners met een licht verstandelijke beperking, moeilijk verstaanbaar gedrag en bijkomende psychiatrische problematiek. Er is ook crisisopvang gevestigd.

De woonlocatie heeft een prachtige, grote tuin met een prieeltje waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en lekker kunnen bijkletsen onder het genot van een kop koffie.

Planetenlaan is 1 van de 11 locaties in Huis ter Heide. Bekijk ook eens de andere locaties: