Samen 100%

Deze woonlocatie in de wijk Veldhuizen in de Meern biedt drie verschillende woonmogelijkheden: het Koetshuis, de boerderij en appartementen op de Haarlerberg, allemaal op hetzelfde terrein. Op hetzelfde terrein is de sfeervolle BraZZerie van Abrona te vinden. Als medewerker maak je onderdeel uit van een team en begeleid je 28 cliënten. Dat vraagt per cliënt een eigen aanpak waar je als begeleider ondersteuning biedt.

Elke dag is anders

De diversiteit van bewoners zorgt ervoor dat elke dag weer anders is. Niet alleen de bewoners zijn divers, ook het netwerk daaromheen. Dat maakt je werk interessant en dynamisch. Als begeleider moet je heel alert zijn op signalen. En er doen zich dan ook regelmatig onverwachte situaties voor, waar je samen met je collega’s oplossingen voor moet vinden. Soms spannend en altijd uitdagend! Maar je staat er zeker niet alleen voor. Je komt in een open en enthousiast team te werken. Er gebeuren ook heel veel leuke dingen zoals samen koken en eten met de bewoners en er ontstaan spontane initiatieven zoals het maken van een chill-plek van steigerhout. Dat kun je stimuleren door goed te kijken naar de behoeften van de bewoners. Een cliënt is bijna altijd onderdeel van een systeem, de driehoek, dat kan inhouden dat je naast de cliënt begeleiden ook gesprekken voert met ouders of andere verwanten om de wensen zo helder mogelijk te krijgen. Samen kom je vaak tot een compleet beeld. Kortom, divers en uitdagend!

Kijken naar wat iemand wel kan

De bewoners zijn aan het werk of op zoek naar een baan. Als begeleider help je bewoners om passend werk te vinden. Samen kijken naar wat een bewoner kan en wat hij leuk vindt om te doen zijn hierbij belangrijk. Er is volop werk in de buurt: sommigen werken in de horeca, anderen brengen hun werkdag door op MOOI … van Abrona (voormalig Kultuurcampus) of op andere initiatieven uit de buurt. Naast het zoeken naar passend werk, kijk je samen met de bewoners naar de doelen die zij willen bereiken en hoe deze zijn te realiseren. Wat kan een cliënt wel en waar is ondersteuning nodig is vanuit de begeleiding. Samen het gewone leven ervaren, dat is waar we op Koetshuis Nyevelt/Haarlerberg dagelijks aan werken. Binnen Abrona wordt er gewerkt met de Triple-C methodiek; dit houdt in dat er op de voorziening goed gekeken wordt naar de behoeften van de cliënt, en hoe je dat samen aanpakt. Daarnaast moet je als begeleider kunnen inschatten wat er op dat moment van jou verwacht wordt en pas je je begeleidingsstijl daar op aan. Samen 100%!

Samen doen

Samen eten is belangrijk en er wordt dagelijkse vers gekookt door bewoners en begeleiders. Het gaat niet alleen om samen koken, maar ook om het samen voorbereiden, zoals verse groente halen. En willen bewoners dat niet, dan is de volgende uitdaging daar. We hebben vandaag niets te eten, hóe lossen we dat samen op? We willen niet zorgen maar begeleiden en ondersteunen. Stap voor stap komen we verder met elkaar. En dat is een interessant proces waarbij je als begeleider uitgedaagd wordt hoe je op dat moment het beste aansluit bij de cliënt. Ook het onderhouden van de grote tuin is daar een voorbeeld van. Er zijn verder veel leuke activiteiten met de bewoners buiten de locaties, zoals een bezoek aan de TT in Assen, een uitje naar de zwarte markt in Beverwijk of een lekkere wandeling. Boodschappen doen met bewoners en artsen bezoeken worden, indien nodig, ook samen met begeleiders gedaan.

Zelfstandig worden

In Koetshuis Nyevelt/Haarlerberg werk je met mensen die matig en/of licht verstandelijk beperkt zijn, veelal met bijkomende sociaal-emotionele of psychiatrische problematiek. Een diverse doelgroep dus, die het werken afwisselend maakt.  Sommige bewoners zijn zelfstandig genoeg om te reizen, anderen maken gebruik van vervoer dat is geregeld door de begeleiders. Op zowel het Koetshuis als op de appartementen van de Haarlerberg wordt 24-uurs begeleiding geboden door een mix van meerdere diensten op de dag en avond en de aanwezigheid van een slaapdienst.

Nyevelt is 1 van de 7 locaties in de Meern. Bekijk ook

Op zoek naar iets buiten de Meern? Bekijk dan eens het Boerenerf van Abrona Benschop