Bewoners hebben hier ook een 'maatje'

Op woonlocatie Binnenbos in Zeist werk je als begeleider met een heel diverse doelgroep. Er zijn zelfstandige en iets minder zelfstandige cliënten en cliënten die meer zorg en begeleiding nodig hebben. Op de tweede verdieping van Binnenbos wonen cliënten die zelfstandig zijn en bijna alles zelf doen. Die etage wordt de Dennen genoemd. De vaste begeleider van deze cliënten spreekt af wanneer je bij hen langs kunt komen om een praatje te maken of te ondersteunen bij wat op dat moment nodig is. Bewoners die redelijk zelfstandig zijn, maar het fijn vinden om begeleiding in de buurt te hebben, wonen op de eerste verdieping. Sommigen van hen vinden het gezellig om met elkaar te eten of koffie te drinken. De verdieping is onderverdeeld in drie groepen: Herten, Vossen en Uilen. De eerste groep is voor cliënten die wat meer zorg en begeleiding nodig hebben, de Vossen is juist voor mensen die al wat zelfstandiger zijn, maar het toch fijn vinden om begeleiding dichtbij te hebben. De Uilen is er voor cliënten die het prettig vinden dat er duidelijkheid en structuur is.

Maatje

Als begeleider ondersteun je in één van de twee teams ongeveer twintig cliënten, elk verdeeld over twee groepen. Elk team heeft vaste begeleiders. Cliënten hebben twee begeleiders; een eigen persoonlijk begeleider en een ‘maatje’. Uiteraard kunnen ze terecht bij alle begeleiders als er vragen zijn, maar deze twee begeleiders zijn meer betrokken bij de cliënt en zorgen er voor dat alles zo goed mogelijk loopt. Een zinvolle dagbesteding en de gezondheid van de cliënt is wat ze onder meer in de gaten houden. Ze zorgen er ook voor dat het contact met de familie prettig verloopt en regelen alle andere zaken die voor de cliënt belangrijk zijn. Er wordt gewerkt met de methodiek ‘Groeien naar gelijkwaardigheid’. Binnenbos heeft een familieraad en een cliëntenraad zodat bewoners kunnen meedenken over alles wat zij belangrijk vinden. Cliënten gaan overdag naar dagbesteding of werk.

Bos

Cliënten van Binnenbos hebben een appartement met zit/slaapkamer, een balkon, keukenblok en badkamer. Op de tweede etage hebben cliënten een aparte slaapkamer. In de buurt van de woonlocatie zijn diverse winkels en bevindt zich ook een prachtig bos. Onder de appartementen, op de begane grond, zijn de huisartsen, fysiotherapie, apotheek en sportzaal gevestigd. Er is ook een gezellige ontmoetingsplek voor de wijkbewoners, hier kun je een praatje maken, koffie drinken, lunchen en gebruikmaken van de vergaderruimte. Er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.

Bekijk ook eens de andere locatie in Zeist: Bij Johannus