Bewuste manier van begeleiden

Prachtig gesitueerd in het landelijke Kromme Rijngebied in Cothen ligt zorgboerderij de Bossewaard. Het grote terrein, van zo'n 4 hectare, heeft een heerlijke binnentuin. Deze straalt rust en ruimte uit en is een blikvanger als je het terrein betreedt. Dit zorgt voor een goede balans met de dynamiek die de zorgboerderij met zich meebrengt. 

Allround

Als medewerker op de Bossewaard ben je allround, dit betekent dat je zowel bij het wonen als op dagbesteding inzetbaar bent. Je doet en denkt actief mee op alle fronten. Dit zorgt voor veel variatie en uitdaging in het werk. Medewerkers krijgen de ruimte om zich te ontwikkelen in de begeleiding naar cliënten en op persoonlijk vlak.

Als medewerker bij het wonen ben je veelal met de cliënten in hun dagelijkse leven bezig, je bent zowel actief in het groepsgebeuren als individueel. Hiernaast heb je soms ook andere boerderij-gebonden taken die je al dan niet samen met cliënten uitvoert, zoals bijvoorbeeld campinggasten ontvangen of een paard medicatie geven.

Iedereen in ontwikkeling

Cliënten die hier wonen en werken kunnen zich ontwikkelen in wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen leren. Er wordt gewerkt volgens de EIM-methode, het Eigen Initiatief Model. Dit vraagt van medewerkers een bewuste manier van begeleiden waarbij de regie zoveel mogelijk bij de cliënt wordt gelaten. De Bossewaard is volop in ontwikkeling, er is permanent oog voor hoe we kunnen verbinden met de lokale samenleving. Maatschappelijke betrokkenheid uit zich in diverse vormen van samenwerking. Door de mini-camping en het Rustpunt is er veel contact met mensen uit de lokale omgeving maar ook met passanten.

Dagbesteding op de Bossewaard

We bieden dagbesteding aan interne en externe cliënten. Een gevarieerd aanbod van werkzaamheden waarbij de interesses en leerwensen van de cliënten leidend zijn. We zorgen voor de kat, de kippen, de paardjes, de geiten, de kalveren en de konijnen. Het erf is behoorlijk groot en om alles mooi te houden wordt er hard gewerkt door de groen-groep. Gras maaien op de camping, bomen snoeien, fruit plukken, hout zagen en nog veel meer. Cliënten kunnen certificaten behalen voor o.a. bosmaaien en tractor rijden. Maar er zijn ook binnen-werkzaamheden. Denk aan maaltijden voorbereiden en licht industrieel werk waardoor cliënten maatschappelijk betrokken blijven. Ook cliënten die meer belevingsgericht zijn en bijvoorbeeld houden van puzzels maken zijn van harte welkom op de boerderij.

Wonen op de boerderij

Er is dag en nacht (slaapdienst) begeleiding aanwezig voor de 15 cliënten die hier wonen. Naast de eigen woonruimtes (9 studio’s) is er een grote gezamenlijke huiskamer. Los van de boerderij staan 6 geschakelde appartementen. Cliënten bereiden bij toerbeurt dagelijks een verse maaltijd, met of zonder begeleiding.

Veel cliënten hebben een stoornis in het autistisch spectrum en/of een geen tot matig verstandelijke beperking, de leeftijd varieert van 23 tot 65 jaar.

Nieuwsgierig?

Wees welkom voor een rondleiding en een kop koffie!