Zo leuk is vrijwilligerswerk in de gehandicaptenzorg

Als vrijwilliger ben je een belangrijke schakel binnen Abrona. Je geeft cliënten extra aandacht en helpt bij het organiseren van activiteiten die hun leven leuker maken. Samen met de zorgprofessionals zorg je dat de ondersteuning aan de cliënten aansluit op hun behoeften en dat ze zoveel mogelijk kunnen meedoen in de samenleving. Goede reden dus om de vrijwilligers in de spotlight te zetten! Lees in dit blog waarom Rebecca, Margriet en Carla hun vrijwilligerswerk zo leuk vinden.

Rebecca: “Sandra leerde mij me te verplaatsen in een ander”

Rebecca ging via haar zus Sandra als vrijwilliger aan de slag bij Abrona. Sandra woont op de Valkenier en Rebecca vindt het belangrijk om bij haar betrokken te zijn en haar te vertegenwoordigen. “Hoewel ik 3 jaar jonger ben dan Sandra, heb ik altijd het gevoel gehad dat ik haar moest beschermen,” vertelt ze. Omgekeerd leerde Sandra haar met een open blik in het leven te staan. “Ik leerde al jong om niks gek te vinden. Sandra heeft me geleerd om me te verplaatsen in een ander.”

Intussen kookt Rebecca als vrijwilliger voor de groep waar haar zus woont. Zo krijgt ze veel mee van haar zus’ leven: wie haar huisgenoten zijn en hoe ze op elkaar reageren. Het is een activiteit die echt bij haar past. “Ik kook graag en van huis uit was ik gewend om voor meer mensen te koken.” Het is belangrijk dat je als vrijwilliger werkzaamheden kiest die bij je passen, vindt Rebecca. “Vraag jezelf: wat motiveert mij intrinsiek. Want zo kun je het goed volhouden.”

Lees hier de rest van Rebecca’s verhaal.

Margriet: “Paul en ik kennen elkaar al 10 jaar”

Margriet komt uit het onderwijs en de zorg. Tien jaar geleden moest ze vanwege een burn-out pas op de plaats maken. Toen besloot ze als vrijwilliger bij Abrona te gaan werken. Er was meteen een klik met Paul, dus werden ze maatjes en gingen ze een paar keer per jaar samen op pad. “Inmiddels heb ik meer tijd, dus kan ik ongeveer 1 keer per maand bij hem langsgaan,” zegt Margriet. “Dan gaan we bijvoorbeeld naar een speldag, naar het Vliegtuigmuseum of naar een optreden van de muziekvereniging. Of we drinken gewoon samen een kopje koffie. Paul vindt een hoop dingen leuk.” 
Hun band is in die 10 jaar heel sterk geworden. Paul vertelt: “Margriet heeft gezegd dat ik een speciaal plekje in haar hart heb.” Margriet: “En dat is wederzijds!” Ze vervolgt: “Vrijwilligerswerk geeft je zo veel. Je kunt natuurlijk iets voor jezelf gaan doen, maar hiermee weet je dat je iemand een heel groot plezier doet. Het is fijn om een ander dat plezier te geven.”

Carla: “Ik kan met een grapje het ijs breken”

Ook Carla wordt erg blij van haar vrijwilligerswerk bij Abrona. Ze kookt elke week een maaltijd samen met de bewoners van woonvoorziening De Hof. “Na de eerste ontmoeting besloot ik meteen dat ik iedere week wilde langskomen. Inmiddels ken ik de bewoners goed en zie ik wanneer iemand gespannen is. Dan kan ik met een grapje het ijs breken.”

Ze vervolgt: “Ik heb jaren als beroepskracht gewerkt. Het is fijn om nu de rol van vrijwilliger te vervullen: ik bepaal wanneer ik beschikbaar ben en wat ik doe. Ik doe het met veel plezier en geniet van de gezelligheid.”

Lees hier de rest van Carla’s verhaal.

Word jij vrijwilliger bij Abrona?

Ben je enthousiast geworden van de verhalen van Rebecca, Margriet en Carla? Dan maken we graag kennis met je! Bij Abrona zijn veel verschillende mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in de gehandicaptenzorg: een-op-een of in een groep, af en toe een activiteit of juist wekelijks of maandelijks. We kijken graag samen met jou wat bij je past. 

Bekijk de vrijwilligersvacatures

Of lees eerst meer over vrijwilligerswerk doen in de gehandicaptenzorg.