“Samen lachen en relativeren is belangrijk”: over werken op de Uranushof

Op de bovenverdieping van locatie Uranushof wonen cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) en psychische problematiek. Een diverse groep, die vooral een stuk coaching nodig heeft. Begeleiders Els en Joey vertellen hoe het is om op de Uranushof te werken.

Dagelijkse gang van zaken

“Als begeleider C ondersteun ik de cliënten bij de dagelijkse gang van zaken,” vertelt Els. “We helpen ze bijvoorbeeld het overzicht te houden als er iets onverwachts gebeurt, motiveren ze om dingen te ondernemen en doen activiteiten samen, zoals wandelen, fietsen of een potje Yahtzee of dammen. En natuurlijk voeren we individuele gesprekken met ze, waarin ze hun ei kwijt kunnen.”

Veel coachend werken

De groep is op sommige fronten redelijk zelfstandig, terwijl ze op andere vlakken begeleiding nodig hebben. Dat verschilt ook per cliënt. Els vindt het leuk dat de cliënten vrij zelfstandig zijn. Ze is weinig met ADL bezig en neemt ook niet veel taken over. “Je gaat echt meer coachend te werk. Het zijn ook mensen die goed hun mondje kunnen roeren en in veel gevallen ook goed kunnen lezen.” Ze organiseert dan ook regelmatig huiskamervergaderingen, waarin de cliënten kunnen meepraten over de gang van zaken in het huis.   

Bekijk onze vacatures op de Uranushof

Combinatie LVB en gedragsproblematiek

Haar collega Joey, zij-instromer en ook begeleider C, vindt de combinatie van LVB en gedragsproblematiek heel interessant. “Je werkt met mensen met allerlei soorten psychische problematiek, zoals schizofrenie, borderline en beginnende dementie. Iedere cliënt heeft een andere zorgvraag, dus je gaat echt per persoon kijken wat voor diegene werkt. Zo leer je verschillende begeleidingstechnieken toe te passen en daartussen ook te schakelen.”

Tevreden over hun leven

De begeleiders op de Uranushof zijn elke dag bezig om ervoor te zorgen dat de cliënten tevreden zijn met hun leven en trots zijn op wat ze doen en kunnen - helemaal in lijn met de Abrona-visie dus. Joey: “Elke keer dat ik een cliënt kan laten lachen, ben ik blij.” Hij vertelt over een situatie die hem is bijgebleven: “Er is bijvoorbeeld een cliënt die niet goed tegen drukte kan en het liefst alleen wil zijn. Hij luisterde 24/7 naar muziek op zijn kamer. Na 2 jaar begeleiding was hij zo ver dat hij naar een voetbalwedstrijd kon gaan, in een vol stadion. Dat vind ik zo mooi om te zien! Je werkt toch in de zorg om de cliënten een zo fijn mogelijk leven te geven.” 

Bekijk hier ons vlog over werken op de Uranushof:
 

Uitdagingen

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen aan het werken op de Uranushof. Els: “De bewoners lenen regelmatig shaggies van elkaar en geven die dan niet terug, zodat er discussies ontstaan. Of ze houden zich niet aan de huisregels. De uitdaging is dan: hoe los je dat op? Hoe maak je de regels duidelijker voor die cliënt, zodat diegene het snapt? Vaak bespreken we zo’n regel tijdens de huiskamervergadering, of tijdens een individueel moment op de kamer van de cliënt.”

Ook escalaties horen er soms bij, vertelt Joey. “Het is niet altijd te voorspellen hoe een dag gaat lopen. Soms komt er agressie voor, omdat een cliënt zich niet kan uiten zoals hij of zij wil. Dat hoort er ook een beetje bij, vind ik. Ze bedoelen het niet zo. En het is een mooie overwinning als je zo’n situatie kan de-escaleren.”

Wat je leert op de Uranushof

Je leert op deze werkplek dan ook stevig in je schoenen staan, zeggen Els en Joey allebei. Els: “Je leert hoe je agressie voorkomt, bijvoorbeeld door de cliënt te ondersteunen en samen te overleggen.” Joey vult aan: “En je leert rust uitstralen, want deze doelgroep reageert op alles.” 

Uiteindelijk is vooral rust bieden een belangrijk onderdeel van werken op de Uranushof. “Als er iets onverwachts gebeurt, komen de cliënten met hun vragen bij jou,” vertelt Els. “Vaak gaan we dan even samen zitten met iemand en voeren we een gesprek. Samen lachen en relativeren is heel belangrijk.” 

Is de Uranushof wat voor jou?

Zie jij jezelf al mensen met LVB en gedragsproblematiek begeleiden? Lijkt het je leuk om de cliënten het stukje rust te geven dat ze nodig hebben, en ze tegelijkertijd ook te coachen, zodat ze een fijn leven hebben? Solliciteer dan direct op één van de vacatures voor begeleider op de Uranushof.

Ja, ik wil vacatures bekijken

Of neem contact op om een keer te komen kennismaken en meedraaien.