Unieke werkplek in Woerden

Het Kasteel is een prachtige historische locatie midden in het centrum van Woerden. Wat deze werkplek zo bijzonder maakt is een optelsom van verschillende kenmerken. Allereerst de cliënten, deze zijn allemaal anders en uniek, wat maakt dat je als begeleider elke keer moet schakelen in de manier van begeleiden. Dit maakt het werken hier heel uitdagend. Daarnaast het Kasteel zelf natuurlijk. Een gedeelte ervan wordt bewoond door cliënten van Abrona, allen met hun eigen appartement. Deze appartementen zijn verdeeld over 3 gangen met daarnaast nog een aantal losse appartementen aan de buitenzijde. Er zijn 2 gemeenschappelijke woonkamers/ keukens waar men gezamenlijk kan koken, eten, of anderzijds tijd door kan brengen.

Woonkamers Noord en Oost

De woonkamer op de eerste verdieping wordt “Noord” genoemd en is in gebruik voor de bewoners die het prettig vinden om wat kleinschaliger te wonen.  De woonkamer beneden wordt “Oost” genoemd en is voor het grote gemeenschappelijke gebruik. Hier is het doorgaans iets drukker. Buiten is er een uitgestrekt gewelf met buitenmeubilair waar op zomerse dagen gebruik van gemaakt kan worden. Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping is een kantoor voor de dienstdoende begeleiding, beneden is ook een bed voor de slaapdienst. Het overige gedeelte van het kasteel behoort toe aan de “Vrienden van het Kasteel” en wordt o.a. gebruikt voor feesten, trouwerijen, congressen en vergaderingen.

Eigen regie erg belangrijk

Inspirerend aan deze werkplek is vooral de doelgroep. De cliënten met een lichtverstandelijke beperking, soms in combinatie met bijkomende problematiek, zijn stuk voor stuk uniek. Zij hebben allemaal hun eigen verhaal. Ze runnen voor zover dat lukt hun eigen huishouden maar hebben hierin allen op eigen wijze aansturing en/of begeleiding nodig. Dit verklaart de aanwezigheid van 24-uurs begeleiding. Het principe van “begeleiden met de handen op de rug” inspireert, omdat het zoeken van oplossingen en het vinden van antwoorden op vragen altijd de basis vormt van de wijze waarop je communiceert met de bewoners. Je denkt mee, maar niet “voor”! Eigen regie is erg belangrijk in het Kasteel. Zelf kiezen en zelf bepalen binnen de mogelijkheden van de cliënten.

Cliënten mogen zichzelf zijn

Er is veel bijzonder aan deze plek, nog los van het feit dat je in een kasteel mag werken met een bijbehorend historisch verhaal, kun je hier een bijdrage leveren aan het leven van 28 unieke cliënten op een manier die zowel gelijkwaardig als respectvol is. Waar cliënten zichzelf mogen zijn en zich kunnen ontwikkelen en waar groei gestimuleerd wordt. Kort samengevat is dit een werkplek waar veel kan ontstaan en waar je veel van elkaar kunt leren als je daarvoor open staat!

Samenwerken in een zelf-organiserend team

Een nieuwe medewerker kan uitkijken naar een baan in een zelf-organiserend team, waarin eenieder zijn of haar bijdrage levert aan het grote geheel. In het geval van Kasteel Woerden kom je terecht in een team waarin elke werknemer zijn of haar taakgebied erg serieus neemt. Er wordt prettig samengewerkt en er heerst een gezellige sfeer, daar heb je elke dag plezier van, en de cliënten natuurlijk ook!