Kijken wat iemand nodig heeft

Als begeleider van Hofstede Ruwinkel werk je net buiten het dorp Scherpenzeel, midden tussen de bossen en de weilanden. In deze prachtige werkomgeving begeleid je mensen tussen de twintig en zeventig jaar met een licht verstandelijke beperking, sommigen hebben een psychiatrische aandoening.

Zich thuis en veilig voelen

Er voor zorgen dat bewoners zich thuis en veilig voelen is belangrijk. Als begeleider kijk je wat iemand nodig heeft en bied je hulp als dat nodig is. Er zijn vierentwintig uur per dag mensen van Abrona aanwezig en cliënten hebben een persoonlijk begeleider. Sommige cliënten die al langer op Ruwinkel wonen kunnen steeds meer zelf. In die gevallen wordt dan gekeken of ze ergens anders kunnen wonen waar minder hulp nodig is. 

Zinvolle daginvulling

In het dorp Scherpenzeel, dat vlakbij de woonlocatie ligt, zijn winkels en is ook een zwembad. Het is makkelijk te bereiken met de fiets of de bus. De woonlocatie in Scherpenzeel heeft een erf, een tuin en een moestuin. Binnen is een fitnessruimte en een ruimte om spelletjes te doen: er staat een voetbaltafel en een flipperkast. Er wordt gewerkt aan een zinvolle daginvulling. Cliënten kunnen houten meubels maken, kaarsen, in de moestuin werken, bloemen plukken, maar ook dieren verzorgen behoort tot de mogelijkheden. Buiten het erf kunnen bewoners aan de slag in Veenendaal om papier te prikken of in het bos te werken. Soms wordt er een survival in het bos georganiseerd; met zo min mogelijk spullen wordt dan gekampeerd in het bos. Uiteraard alleen voor bewoners die het leuk vinden, want dat is belangrijk: cliënten moeten doen wat ze aankunnen en waar ze blij van worden.  

Wonen

Woonlocatie Hofstede Ruwinkel heeft achtentwintig appartementen, verdeeld over vier gebouwen. De cliënten wonen in een appartement met daarin een douche, wc en keukentje. Hofstede Ruwinkel heeft een huiskamer voor elke groep en er is een gezellige boerenkeuken voor alle groepen waar de koffie klaarstaat en een praatje kan worden gemaakt.