Jesse, Daren en Iris over werken op Ruwinkel: “Iedere dag een nieuwe kans”
Net buiten het dorp Scherpenzeel, tussen de bossen en de weilanden, ligt Hofstede Ruwinkel. Een unieke plek waar zo’n 30 volwassenen met een verstandelijke beperking wonen. Naast hun beperking hebben bewoners vaak ook te maken met bijkomende uitdagingen, zoals verslavingsproblematiek, autisme of psychiatrische problematiek.
Wat Ruwinkel bijzonder maakt? De combinatie van rust, ruimte en de vrijheid om het werk écht vorm te geven op een manier die past bij de bewoner én begeleider. In de zomer ontstaan er de mooiste momenten: even een ijsje halen in het dorp, samen barbecueën in de tuin of voetballen op het grasveld. Vroeger werd er zelfs gekampeerd op de heuvel naast de woningen.
Jesse: 16 jaar Abrona, maar nog steeds verrast
Jesse werkt al 16 jaar bij Abrona, waarvan een groot deel op Ruwinkel. Als begeleider C voelt hij zich helemaal op zijn plek bij de bewoners met intensieve ondersteuningsbehoeften.
“Er zijn grote verschillen in niveau en ontwikkelmogelijkheden, en dat maakt het werk verrassend en enerverend. Geen dag is hetzelfde. Je komt regelmatig thuis met een verhaal.”
De vrijheid op Ruwinkel maakt voor hem het verschil. “In de zomer gaan we er graag op uit. Even een ijsje halen in het dorp, samen barbecueën of voetballen op het veld tussen de woningen. Die spontaniteit maakt het werk extra leuk.”
Daren: Van gevangenis naar begeleiding
Daren werkt sinds twee jaar als coördinerend begeleider bij Abrona. Daarvoor werkte hij in het gevangeniswezen. “Dat lijkt misschien een totaal andere wereld, maar ik merk dat ik veel van die ervaring hier goed kan gebruiken.”
Wat hij het mooist vindt aan zijn werk? “Collega’s coachen bij wat ze in hun werk tegenkomen. En als het met een bewoner even misgaat? Dan maken we daar geen heisa van. Je mag uitrazen, daarna pakken we de draad gewoon weer op.”
Iris: Een stage die bleef plakken
Iris startte ooit als stagiair bij Robberse Eiland, en werkt nu op Ruwinkel. “De eerste maanden waren best pittig,” vertelt ze. “Je moet de bewoners echt leren kennen, pas dan herken je signalen en weet je waar je op moet letten. Maar wat zo fijn is: je staat hier nooit alleen. Er is altijd een collega van een andere groep dichtbij.”
Inmiddels voelt ze zich helemaal thuis. “Ik ben echt verknocht geraakt aan de mensen hier. Ik probeer van iedere dag een feestje te maken. En wat ik zo mooi vind: bewoners krijgen hier iedere dag opnieuw de kans om het anders te doen.”
Werken volgens Triple C
Op Ruwinkel werken we met de Triple C-methodiek: onvoorwaardelijk, met aandacht voor de behoefte van de cliënt.
“Vroeger werkten we veel meer vanuit actie-reactie,” zegt Jesse. “Nu zoeken we juist naar de oorzaak van gedrag. We nemen tijd om te sparren en reflecteren op ons eigen handelen. Dat geeft verdieping en voldoening.”
Wat heb je nodig om hier te werken?
Flexibiliteit, veerkracht en vooral oprechte interesse in mensen. “Iedere bewoner is anders,” zegt Jesse. “Je moet kunnen schakelen, snel inspringen op wat er speelt en het leuk vinden dat je dag vaak anders loopt dan gepland.”
Ook het thuisfront is belangrijk. “Je komt vaak thuis met een goed verhaal,” vertelt hij. “Het is fijn als je dat kwijt kunt. Iemand die luistert of even meedenkt.”
Benieuwd hoe een avonddienst op Ruwinkel eruitziet? Lees dan het blog over meelopen met Iris.
Ook een plek voor jou?
Ben jij benieuwd of Ruwinkel iets voor jou is? We vertellen je graag meer.
Neem contact op met Tanja via 06-50020158 of vul onderstaand formulier in