Is werken in de nachtzorg wat voor jou?

Werken in de nachtzorg is niet voor iedereen weggelegd. Je gaat om met cliënten die gevoelig zijn voor slaapgebrek, je komt soms in spannende situaties terecht en ook het omkeren van je dag-en-nachtritme kan een flinke impact hebben. Maar daarnaast speel je ook een grote rol in rust creëren voor je cliënten en bied je hen veelbetekenende warmtezorg, waardoor zij een gelukkiger en gezonder leven kunnen leiden. Lees in dit blog hoe we bij Abrona de nachtzorg vormgeven.

Dit kun je meemaken in de nachtzorg

Stel je voor: het is 23.30 en je nachtdienst is net een uurtje begonnen als je een melding krijgt van de uitluisterpost. Je collega vraagt of iemand kan gaan kijken bij cliënt Johannes. Hij maakt veel herrie in zijn kamer, waardoor andere cliënten niet kunnen slapen. Je besluit langs te gaan, maar Johannes heeft geen zin in bezoek. Wanneer je binnenkomt zegt hij “ga weg, ik heb jou niet besteld”.

Het is zomaar een situatie die je kunt meemaken in de nachtdienst en waarvoor je zelf of samen met je collega’s van de nachtdienst een oplossing gaat bedenken. Maar je kan ook te maken krijgen met cliënten die incontinent zijn en die je moet verschonen, cliënten die niet lekker in hun vel zitten en willen praten, of meldingen over cliënten die een epileptische aanval krijgen.

Het is dan aan jou als nachtmedewerker om te zorgen dat de rust terugkeert, zodat je cliënt en diens buren lekker kunnen gaan slapen. Daarnaast doe je ook je rondes, open je de voordeur en zet je alarmen aan en uit wanneer dat nodig is.

Werken in de nachtzorg bij Abrona

Werken in de nachtzorg is bijzonder. Je creëert veiligheid en rust in het donker, voor een doelgroep die gevoelig is voor slaapgebrek. Zo zorg je ervoor dat ze goed kunnen slapen, waardoor ze de dag verwerken, lichamelijk herstellen en nieuwe energie opdoen voor de volgende dag. 

Daarnaast heeft ‘s nachts werken ook impact op jezelf: je ritme wordt omgekeerd en je komt bij onbekende cliënten over de vloer, soms ook in situaties die best even spannend kunnen zijn. Om de nachtrust van onze cliënten te bewaken en ervoor te zorgen dat je als nachtzorgmedewerker goed je werk kunt doen, hebben we een visie op nachtzorg geformuleerd. 

Visie op nachtzorg

Die visie is: ‘de nacht is er om te slapen, daarom richten we de zorg zo in dat cliënten ongestoord kunnen slapen’. De pijlers daarvan zijn:

Veiligheid en samenwerking

Om als begeleider nachtzorg een veilige omgeving te kunnen creëren, moet je die veiligheid zelf ook ervaren, vinden we bij Abrona. Daarom hebben we daar duidelijke afspraken over gemaakt, onder andere:

Ervaringen van onze nachtdienstmedewerkers

“Werken tijdens de nachtdienst is heel divers: het ene moment ben je een luier aan het verschonen en het volgende moment heeft iemand het brandalarm ingedrukt.” Onze nachtbegeleider Alex Snoeren werkt op de locaties de Sterrenberg en de Valkenier en maakt daar van alles mee. Je moet als nachtbegeleider overal wat vanaf weten, vindt hij. Het leukste van zijn baan? “Je weet nooit wat je tegenkomt, omdat je met verschillende soorten cliënten te maken hebt. Zo blijft het werk fris.”

Vacatures nachtzorg

Heb jij ruime ervaring in de gehandicaptenzorg, sta je stevig in je schoenen en denk je dat de nachtzorg je op het lijf geschreven is? Bij Abrona hebben we vaak vacatures voor bevlogen nachtdienstmedewerkers. We maken dan ook graag kennis met je!

Ja, ik wil in gesprek over een baan in de nachtzorg

Wil je er toch nog een nachtje over slapen? Bekijk dan eens onze vacatures nachtzorg.