Werken met complexe doelgroepen, hoe ziet dat eruit?
Ben jij geïnteresseerd in werken met de complexere doelgroepen? Op de Abrona-locaties in Huis ter Heide werk je als persoonlijk begeleider met volwassen cliënten met een verstandelijke beperking, gecombineerd met een psychiatrisch ziektebeeld. Jan-Pieter Terlouw werkt met veel plezier in Huis ter Heide: “Het is soms zwaar, maar het leren aanvoelen van iedere cliënt is heel bijzonder en verveelt nooit.”
Een dag als persoonlijk begeleider
“Je weet nooit zeker hoe je dag gaat lopen,” vertelt Jan-Pieter. “Op goede dagen gaat alles heel gestructureerd. Dan start je ‘s ochtends om half 8 met een praatje, medicatie toedienen, ontbijten, douchen en aankleden. Daarna breng je de cliënten naar de dagbesteding en voor de lunch haal je ze weer op. Je maakt samen eten, dekt de tafel en eet samen. Maar soms gaat het wat minder goed, bijvoorbeeld als een cliënt verdrietig of boos is, en dan is er ook minder structuur.”
Verschillende problematieken
Jan-Pieter werkt al 12 jaar bij Abrona. Daarvoor had hij samen met zijn vader een kwekerij en kwam hij al veel in contact met de mensen die daar hun dagbesteding hadden. Zijn interesse in werken met mensen met een beperking groeide en in 2011 ging hij bij Abrona aan de slag als persoonlijk begeleider. Inmiddels heeft hij als coördinerend begeleider een meer coachende rol.
“Het werk als persoonlijk begeleider met deze mensen kan heel verzorgend zijn, maar ook helpend en begeleidend. We proberen de cliënten zoveel mogelijk te groeperen op hun behoeften, zoals de behoefte aan structuur en verzorging, maar de problematiek verschilt.” Op de locaties in Huis ter Heide wonen onder andere mensen met autisme, persoonlijkheidsstoornissen en hechtingsproblematiek. De cliënten hebben intensieve zorg nodig en begeleiding bij ADL. “En daarbij wordt de doelgroep ook wat ouder, dat betekent dat ze meer verzorging nodig hebben,” zegt Jan-Pieter, “Hoe geef je dat vorm?”
“Alles draait om je band met de cliënt”
Hij vindt het werken met complexe doelgroepen soms zwaar, maar haalt er ook veel energie uit. “Er is op de locatie waar ik werk een cliënt die erg kan omslaan in zijn gedrag. Van vriendelijk zijn naar boos zijn en gooien met spullen. Het lukt niet altijd om hem tot rust te brengen, dat vind ik soms zwaar. Maar uiteindelijk draait het allemaal om de band die je met de cliënten hebt. Iedere mens is anders en heeft wat anders nodig. Dat leren aanvoelen, hoe je iemand rustig krijgt en diegene een fijne dag kan bieden, is het mooist. Dat verveelt nooit.”
Aandacht voor de zwaarte van het werk
Binnen Abrona is er aandacht voor de zwaarte van het werk, zegt Jan-Pieter. “We letten op elkaar. Als een collega niet zo goed gaat met een bepaalde cliënt, dan merken we dat op en zeggen we ‘hé, je moet er nu even uit’. Ook bij de overdrachten van de ene dienst naar de andere bespreken we hoe we erbij zitten. Hoe is je dienst gegaan? Hoe heb je het zelf ervaren? Ik geef het alle collega’s mee: delen. Laat weten waarmee je zit.”
Ook kun je bij Abrona een ontwikkeltraject volgen om bij te leren over de thema’s die je op de werkvloer tegenkomt. Zoals bijvoorbeeld ergo-coaching, over het gebruik van hulpmiddelen bij ouder wordende cliënten, of verdieping over verschillende soorten psychische problematiek. Jan-Pieter: “Zo blijf je bijgeschoold en kun je blijven voldoen aan wat de cliënten van je vragen.”
Wat heb je nodig als PB’er?
Op dit moment staat er een aantal vacatures voor PB’er in Huis ter Heide open. Wat voor iemand moet je zijn om met deze doelgroepen te werken? Jan-Pieter: “Je moet vertrouwen en rust uitstralen. Veilig zijn voor de cliënten. En je moet natuurlijk onze methodieken en de Abrona-werkwijze kunnen omarmen. We werken met Triple C om goed aan te kunnen sluiten bij de cliënten. Ze mogen er zijn vanuit zichzelf, vanuit hun eigen kaders en met hun beperkingen.”
Jan-Pieters mooiste herinnering
Tot slot: wat is Jan-Pieters bijzonderste herinnering aan werken bij Abrona? “Ik heb een aantal jaar een meneer met Parkinson begeleid. Zijn zorg werd uiteindelijk te zwaar en omdat hij grensoverschrijdend gedrag vertoonde, heeft hij even rondgezworven. Ik heb altijd een zwak voor hem gehad en zei tegen hem: ‘ik ga tot aan het einde met je mee en zal ervoor zorgen dat je altijd voldoende zorg en verpleging krijgt.’ En dat is ook gelukt. Vorige maand was zijn uitvaart en toen bleek dat hij een brief voor ons had geschreven. Over mij schreef hij: ‘je had wel flauwe grapjes, maar je hebt tot aan het einde toe goed voor me gezorgd.’”
Ook werken als PB’er met complexe doelgroepen?
Spreekt Jan-Pieters verhaal je aan? En ben je een bevlogen zorgprofessional die gemotiveerd is om met de zwaardere doelgroepen aan de slag te gaan? Dan maken we graag kennis met je. Bekijk hier de openstaande vacatures voor persoonlijk begeleider:
Of lees hier meer over de functie van persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg.