Hoe vind je als starter of zij-instromer jouw ideale werkplek in de zorg? Er zijn zoveel verschillende doelgroepen en soorten werk dat kiezen moeilijk kan zijn. Het traineeship zorg van Abrona helpt je bij die keuze: in 2 jaar werk je op 4 verschillende zorglocaties en zo leer je de ins en outs van de gehandicaptenzorg kennen. Onze trainees Ira (19) en Stéphanie (53) leerden niet alleen veel over de zorg, maar ook over zichzelf.
“In het traineeship werk je steeds 6 maanden op één locatie. Ik zit inmiddels op mijn tweede werkplek: woonbegeleiding op de locatie Edelhertlaan in Driebergen. Dat is nieuw voor me en ik vind het heel interessant. Je bent echt deel van het leven van de cliënten: je zorgt ervoor dat ze hun woonruimte schoonhouden en helpt bij doktersafspraken. Je bent in hun huis, dus je moet ze veiligheid en duidelijkheid geven. Dat vraagt veel van je professionaliteit.”
Aan het woord is Ira Hoefakker, 19 jaar en sinds januari 2023 zorgtrainee bij Abrona. Na haar studie Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening wist ze niet zo goed wat ze wilde. Een collega bij haar bijbaan bij Johannes tipte haar het traineeship. “Het klonk meteen goed, want je kunt kennismaken met verschillende onderdelen van de gehandicaptenzorg en je hoeft niet alles al te kunnen,” vertelt ze.
Meteen op haar eerste werkplek leerde ze wat op dit moment niet bij haar past: “Vanuit mijn studie was ik geïnteresseerd in de zwaardere problematiek. Maar toen ik startte op een wat zwaardere groep, merkte ik dat ik nog niet sterk genoeg in mijn schoenen stond. Dus besloot ik samen met mijn begeleider bij Abrona dat ik zou overstappen naar een makkelijkere groep. Nu zit ik op een heel andere plek, waar cliënten ook aan me vragen: ‘heb je een fijn weekend gehad?’ Dat geeft me veel rust.”
Ira vindt de begeleiding vanuit Abrona prettig. “Je kunt tijdens het traineeship aangeven welke doelgroepen en werkzaamheden je interesse hebben en dan kijk je samen met je begeleider welke werkplek bij je past. Zij heeft veel zorgervaring, waardoor ze goed met je kan meedenken. Iedere 3 maanden bespreken we mijn doelen en kijken we hoe het gaat, of ik ergens tegenaan loop. Ik kan altijd bij haar en anderen terecht en ik voel me erg welkom om vragen te stellen.”
Ook met de andere trainees heeft Ira goed contact. Ze kunnen hun ei kwijt bij elkaar, vertelt ze. “We hebben een leuke, diverse groep trainees van allerlei leeftijden en achtergronden. We hebben per jaar 4 themadagen waarbij we intervisie doen en samen bijleren, bijvoorbeeld over nieuwe methodieken. Maar ook daarbuiten zoeken we elkaar op: we praten over onze ervaringen, delen veel met elkaar en zo ontstaan ook vriendschappen.”
Wat zou ze nog willen leren tijdens het traineeship? Ira: “Ik wil nu meer leren over woonbegeleiding: wat is precies mijn rol? Hoe verandert de band met de cliënt als je woonbegeleider bent?” Ze denkt even na: “En ik wil kijken bij welke doelgroep ik me het fijnst voel, in die zin ben ik echt nog zoekende.”
Stéphanie Verkerk, 53 jaar, heeft een heel andere achtergrond dan haar collega Ira. “Ik kom uit de commerciële en secretariële wereld! Uiteindelijk heb ik de switch gemaakt naar de jeugdzorg en ben ik sociaal maatschappelijk werk gaan studeren, op MBO4-niveau. Ik heb mijn stage gedaan in de jeugdzorg.” Ze lacht: “Maar daar ben ik dus niet terechtgekomen!”
Via een bekende kreeg Stéphanie de uitnodiging om een keer kennis te komen maken bij Abrona. Ze liep mee in Kasteel Woerden, bij De Hof in Amersfoort en ging mee op huisbezoeken met een ambulante begeleider. Zo begon het te kriebelen bij haar: “Ik werd steeds nieuwsgieriger.”
In januari 2023 startte Stéphanie met het traineeship. Ze ging aan het werk en startte met de verplichte cursussen, waaronder medicatie en BHV. Ze vond het veel, vertelt ze, maar gelukkig mocht ze snel dingen op haar eigen manier doen. “Mede dankzij de gesprekken met mijn begeleider Rika voelde ik me erg op mijn plek,” vertelt ze. “We hebben samen een werkplek voor me uitgezocht op Huis ter Heide. Ik merkte meteen dat het me pakte, het bezig zijn met de bewoners, activiteiten met ze doen. Ze hebben zo’n behoefte aan duidelijkheid. Ze vroegen al snel aan me: ‘ik vind het gezellig als je blijft, wat denk je zelf?’.”
En zo werd het Stéphanie duidelijk dat ze inderdaad wilde blijven, in vaste dienst. “Ik vond het traineeship fijn, omdat je overal aan kunt proeven. Maar na 5 maanden wist ik al: ik zit hier op mijn plek, ik wil hier werken. Dus ben ik het gesprek aangegaan met Rika. En sinds 1 juni 2023 ben ik in vaste dienst als woonbegeleider op de Sterrenberglaan!”
“Ik had het traineeship nodig om zeker te weten of ik met deze doelgroep verder wilde,” besluit Stéphanie. “Het is ook een mooie mogelijkheid om een kijkje te nemen binnen een organisatie en je trekt samen op met je mede-trainees, waar je veel van leert. Maar ik ben blij dat ik nu in vaste dienst ben. Binnen Abrona heb ik veel kansen om mezelf verder te ontwikkelen, dus we zullen zien welke kant het op gaat!”